Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/templates/ot_corporatetree/lib/layout/tpl.function.php on line 56

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/templates/ot_corporatetree/lib/layout/tpl.function.php on line 172
Békási Kert - A kert

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/templates/ot_corporatetree/index.php on line 136

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0

A kert

  • Készítette: 
  • hétfő, 23 szeptember 2013 12:30

A III. kerület első közösségi kertjét, a Békási kertet Békásmegyeren valósította meg az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Városi Kertek Egyesülettel közösen. Az 1005 négyzetméteres, 27 parcellás mintakert a Juhász Gyula – Királyok útja kereszteződése mellett található zöld területen helyezkedik el.

Európában és a tengerentúlon több mint százéves hagyományai vannak a közösségi kertek művelésének, a városi – közösségi növénytermesztésnek. A zöldterület megnyugtató látványán túl az ilyen kertnek közösségteremtő, közösségfejlesztő hatása van, átalakítja a környezetét, hat a kertészeire és a környék lakóira is. A közösségi kert lehetőséget ad az öngondoskodásra és az önellátásra, elősegíti a környezeti nevelést, számtalan pozitív hatása van, nem csak a kertészeire, de a szélesebb környék lakóira is.
A közösségi kert különösen fontos a panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, így viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, akár az ablakból a veteményesre lehet látni.
A Békási kertet a Budapesti Corvinus Egyetem, Kert és Szabadtájépítészeti tanszékkel közösen, kurzushét keretében tervezte meg a Városi Kertek Egyesület, bevonva mind a leendő használókat, mind az önkormányzat munkatársait.
A kert 2013. július végén készült el, azóta terem, s ad teret és helyet a közösségfejlődésének, a városi mezőgazdaság művelésének.
A Békási kert a Városi Kertek Egyesület harmadik kertje, amely mind közül a legtervezettebb. Ennek a kertnek van a legnagyobb fejlődési potenciálja, amely magábanhordozza a külső zöldterülettel való összekapcsolását növény- és faültetésekkel, iskolaiprogramokkal, egyéb közösségi tevékenységekkel.

Alapadatok: 

Név: Békási Kert
Alapítás éve: 2013
Cím: Budapest III. kerület Békásmegyer, Juhász Gyula – Királyok útja
Megrendelő: Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Bús Balázs polgármester
Tervező: Budapesti Corvimus Egyetem, Kert és Szabadtájépítészeti tanszék
Építésztervező: Gergely Antal
Tájépítész tervezők: Hutter Dóra, Baji Hajnalka, Reith Anita
Dendrológiai szakértő: Szabó Krisztina
Kivitelező: Green Art Kft.
Alapterület: 1005 m2
Egyéni művelésű terület: 195 m2
Közös művelésű terület: 63 m2
Közösségi tér: 241 m2
Ágyások száma: 27 db
Ágyások mérete: 7 m2
Öntözés: Fúrt kút
Komposztálás: Van
Külső közösségi tér: Van
 
Értékeld ezt a cikket
(4 szavazat)
More in this category: « Így készült ...